Last update:  2023-09-14
Authentic Hongaars
Makelaardij en Aannemersbedrijf

Artikelen

Szentistván Klik voor een vergroting


cimer

Szentistván is een prachtig dorp dat tussen de poesta en het Bükkgebergte ligt. Het telt 2700 inwoners en beslaat meer dan 5000 hectare. Het is een zelfstandige gemeente en reeds in 1315 na Christus werd er een schitterende katholieke kerk gebouwd door István Nádor ter ere van Szent István, de eerste koning van Hongarije. Al in die tijd werd de binnenkant van de kerk in zijn geheel beschilderd door Takács István wiens werk nog steeds te bewonderen valt.

Szentistván is een van de drie zogeheten Matyo-steden. De andere twee zijn Mezökövesd en Tard. De Matyoos vormen een aparte bevolkingsgroep binnen Hongarije en worden gekenmerkt door sterke tradities. Vooal hun schilder- en borduurwerk is beroemd. Elke eerste zaterdag voor 20 augustus vindt er in Szentistván een traditionele bruiloft plaats. Het echtpaar dat van tevoren gekozen wordt nodigt het hele dorp uit. Iedereen is welkom en draagt de prachtige kleding die kenmerkend is voor het dorp. Szentistván is een plek waar het volksdansen nog niet uitgestorven is en zo'n dorpsgebeuren in klederdracht zal u zeker bevallen.

pict03

Het dorp Szentistván dankt zijn naam aan koning Stefan de Eerste [István] Het is fraai en centraal gelegen tegen de achtergrond van het Bükk gebergte, heeft een bron die altijd zorgt voor lekker helder water en een kerk met prachtige fresco's. Zeker de moeite van een bezoek waard.

thumb01

thumb02
pict01

pict02

De kleuren van het boorduurwerk in Szentistván zijn verschillend van die van Mezökövesd en van die van Tard.


Szentistvan omgeving

Vorige ◁ | ▷ Volgende