Last update:  2023-09-14
Authentic Hongaars
Makelaardij en Aannemersbedrijf

Artikelen

Tiszaigar Klik voor een vergroting


cimer

pict09Een mooi dorp op ongeveer 8-10 kilometer afstand van het Tiszameer en de rivier. Het telt 936 inwoners en beslaat een oppervlakte van 3402 hectare. De meeste mensen hier leven van de landbouw en een aantal van de veeteelt. [meer daarover later] Tiszaigar ligt prachtig tussen het Tiszameer en de poesta van Hortóbágy. Het is een zelfstandige gemeente en heeft een kleuter- en een basisschool, een Reformatorische kerk en natuurlijk verschillende winkeltjes en barretjes. Tiszaigar is niet zelf een thermaal bad rijk maar die vindt u wel in de twee naburige dorpen Tiszaörs en Tiszafüred. U kunt er dagelijks terecht. Net buiten Tiszaigar ligt een mooi en zeer goed onderhouden vismeer met stijgers en een plaats waar u na het 'vermoeiende' vissen een pilsje kunt pakken.

Hoe is de naam ontstaan?

Tiszaigar heeft zijn naam te danken aan een van de voornaamste aanvoerders die de Hongaren in een grijs verleden van het Oeralgebergte naar de Karpaten hebben geleid. Zijn naam was Igor en omdat het dorp in het Tiszagebied gelegen is werd dat Tiszaigar. [De uitspraak van 'Igar' is met een o] Tiszaigar heeft in het jaar 2006 zijn 750 jarig bestaan gevierd en over die gebeurtenis is zelfs een boek verschenen.

Arborétum.

pict08pict20Peter Széki, een van de vele landheren die rond de Tisza woonden heeft een ware schat in Tiszaigar achtergelaten. Op twee hectare is hij een bomenpark oftewel 'arboretum' begonnen. De bedoeling was dat in Tiszaigar, een van de drogere en warmere gebieden van Hongarije een schitterende 'expositie' van bomen het dorp zou opfleuren. Zijn zoon, die eveneens een natuurliefhebber was, heeft de twee hectare uitgebreid met negen hectare en maakte een begin met een collectie naaldbomen. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1950, werd het arboretum andermaal uitgebreid met de meest bijzondere bomen en struiken, van meer dan vierhonderd soorten. Van de zogeheten 'Bomenschool' van het arboretum worden nog steeds veel bomen en struiken naar andere plaatsen in Hongarije verplant, onder andere naar het Margit-eiland in de Donau bij Boedapest. Vandaag de dag is het park voor het publiek toegankelijk en inmiddels werd het tot beschermd gebied verklaard. Het heeft nu een omvang van negentien hectare. Uiteraard heeft Tiszaigar ook een legende waarin een boom een centrale rol speelt.
Driehonderdvijftig jaar geleden heeft de in Hongarije zeer bekende koning Matyas het dorp bezocht. Hij bond zijn paard aan een boom vast en ging liggen om te slapen. De desbetreffende boom staat er nog steeds en is te bezichtigen, als is hij als gevolg van meerdere blikseminslagen niet meer de mooiste van het dorp.

Szürkemarha oftewel het Grijze Rund

pict21

 

Het zogeheten 'Grijze Rund' is één van de meest bekende soorten in de Hongaarse veestapel, zeer herkenbaar door z'n grootte en de afmetingen van de horens van de koe en de stier. Tiszaigar is een van de belangrijkste fokplaatsen in het land en de kudde bestaat momenteel uit vijfhonderd stuks. Op mooie dagen laat men de dieren grazen in en rond het dorp.
Tiszaigar omgeving

Vorige ◁ | ▷ Volgende