Last update:  2023-09-14
Authentic Hongaars
Makelaardij en Aannemersbedrijf

Artikelen

Tiszaszentimre Klik voor een vergroting


cimer

Dit dorp werd genoemd naar Prins Imre de zoon van koning István [de eerste koning van Hongarije] Zowel István als Imre werden heilig verklaard [Szent] Tiszaszentimre heeft 2500 inwoners, beslaat een oppervlakte van 6623 hectare en omvat ook het dorp Ujszentgyörgy met zo'n driehonderd inwoners. Er zijn vele leuke kleine straatjes.

Het is een zelfstandige gemeente met een prachtig gemeentehuis. Ook de school heeft een heel bijzonder eigen karakter en telt zo'n 250 leerlingen. Sterker nog al vanaf de kleuterschool leren vrijwel alle kinderen volksdansen. Ja, kultuur is in dit dorp belangrijk.
Een fraai evenement is het druiven/wijnfeest dat elk jaar uitbundig gevierd wordt met een optocht in klederdracht. 'S avonds wordt er dan een dansfestijn gehouden; het zogehe ten "Wijnbal". De oorsprong van alles is gelegen in het feit dat het dorp van oudsher al rijk is aan wijngaarden. Tot op de dag van vandaag maken de meeste inwoners toch wel zo'n honderd tot honderdvijftig liter wijn per jaar. Aanvankelijk werd er ook veel tabak verbouwd, en dat zorgde dan weer voor extra inkomen. Vandaag de dag is daar helaas echter weinig meer van te zien.

De autochtone inwoners en inmiddels ook al een groep vaste buitenlanders hoeven het dorp niet uit om de nodige boodschappen te doen. Ook zijn er een huisarts, een apotheek en een tandarts, een kleuterschool een basisschool dat wil zeggen een katholieke en een protestantse. [gebouwd in 1783] een baptistenkerk, twee supermarkten, een warenhuis [een soort Blokker van rond 1940] een ijssalon en vele andere kleine winkeltjes. Ook aan barretjes is er geen gebrek en tenslotte is er de eigen Dorpsdico die voor vertier voor de jongeren zorgt.

pict07Het dorp ligt hemelsbreed zo'n acht kilometer van het Tiszameer verwijderd waar de meeste inwoners regelmatig hun hengeltje uitwerpen om het harde werken op het land te vergeten.

Tiszaszentimre heeft al sins 1896 een spoorlijn die vanaf Karcag naar Tiszafüred loopt en ook een station heeft in Tiszaszentimre. De busverbindingen zijn goed. Net buiten het dorp ligt het mooie oude Samu Kastely, een landgoed dat omgebouwd werd tot een bejaardenhuis. Mocht u ooit een bewoner van Tiszaszentimre worden dan zou u eventueel uw oude dag nog wel eens op een landgoed door kunnen brengen.

Tiszaszentimre omgeving

Vorige ◁ | ▷ Volgende