Last update:  2023-09-14
Authentic Hongaars
Makelaardij en Aannemersbedrijf

Artikelen

Tiszaszőlőscimer

Tiszaszőlős is een dorp dat dateert uit het Árpád-tijdperk. De naam werd voor het eerst genoemd in 1256 in een Zeuleus getuigschrift.
In het begin van de jaren 1300 was dit een spirituele plek. Tussen 1332-1337 verscheen de naam in een pauselijk document. In de 14e eeuw was het dorp eigendom van het Abádi geslacht dat tot het Tomaj geslacht behoorde.
Tijdens de Turkse bezetting zijn de bewoners niet gevlucht uit het dorp.
Tijdens de reformatie zijn de bewoners protestanten geworden, terwijl ze eerder katholiek waren. Vanaf het begin van de 20e eeuw was Tiszaszőlős een aantrekkelijke plaats nabij Tiszafüred dat toen nog deel uitmaakte van Heves provincie.
In 1910, telde het dorp 2.555 inwoners, waarvan 404 rooms-katholieken, 2083 protestanten en 50 joden.
In 2002 waren er 1.730 inwoners en werd Tiszaszőlős onafhankelijk van Tiszafüred.

Vandaag de dag is Tiszaszőlős een rustig typisch Hongaars dorp aan de rand van de Tisza, een ideale plek om te onthaasten.
In Szőlőszem Farm kan men een duik nemen in het zwembad met cocktailbar, een quad huren, paardrijden, de kinderboerderij bezoeken, een restaurantje meepikken,...
Voor de kleine inkopen kan je terecht in de lokale winkels. In de zomer zijn er verschillende festiviteiten waaronder het welbekende krachtpatserstornooi.

Wie graag fietst kan op de goed aangelegde dijk fietstochten maken, de mooiste plekjes van het Tiszameer ontdekken en uitblazen in een van de haventjes langs het meer. Wie graag een hengel uitslaat vindt hier vast zijn gading, hetzij langs de oever van de Tisza hetzij met een vissersboot, die men in de haventjes kan huren. Op enkele kilometers bevindt zich Tiszafüred, de hoofdstad van het Tiszameer. Hier is er iedere donderdag en zaterdag gezellige markt, waar de lokale bevolking hun koopwaar komt aanbieden. Men vindt er ook vele winkels en restaurants.

kep01kep02
kep03kep04