Last update:  2023-09-14
Authentic Hongaars
Makelaardij en Aannemersbedrijf
 

Belangrijk


De financiële kant

De prijzen van de woningen op onze site zijn alle vrij-op-naam op de 4% overdrachtsbelasting na. Voor de betaling hiervan krijgt u 6 tot 12 maanden na aankoop van uw huis een aanslag van de Hongaarse belastingdienst op uw thuisadres toegestuurd. Deze overdrachtsbelasting kan gewoon per bankoverschrijving worden voldaan.

Mocht u na de bezichtigingen een keuze gemaakt hebben en wilt u overgaan tot het kopen van een woning, dan gaat de procedure als volgt: Een percentage van de verkoopprijs van de woning moet als voorschot betaald worden. Daarvan betalen wij de advocaat, de notaris, de vertalingen, het opmaken van de contracten, de kadasterkosten en laten wij het energielabel maken door een ingenieursbureau. Ook wordt een aanbetaling gedaan voor de verkopers bij de advocaat voor de door u gekozen woning. Dit bedrag wordt in het koopcontract opgenomen. Het resterende aankoopbedrag kunt u binnen 30 dagen overmaken op de bankrekening van onze makelaardij. Samen met de advocaat wordt het koopcontact opgemaakt en kan er meestal zelfs nog getekend worden voordat u naar huis terugkeert. De toestemming van de provincie die ooit heel belangrijk was is afgeschaft. Een buitenlander kan dus zonder enige problemen kopen.
Mocht u na de bezichtigingen meer tijd nodig hebben maar na het thuis besproken te hebben toch willen overgaan tot aankoop, dan kunt u het contract gewoon op de Hongaarse ambassade in uw woonland tekenen. We maken het contract dan hier op met de verkopers en sturen het u per e-mail toe voor inzage. Na uw goedkeuring tekent de verkoper in Hongarije bij de advocaat, wij sturen het dan naar uw thuisadres en u kunt op de ambassade gaan tekenen en daarna het geheel aan ons terugsturen.
Nu kan het huis op uw naam bij het Kadaster ingeschreven worden. Er wordt een nieuw eigendomsbewijs afgegeven dat u via ons ontvangt. Vervolgens stuurt het Kadaster het nieuwe eigendomsbewijs door naar de Hongaarse belastingdienst die op basis hiervan de rekening voor u opmaakt voor de verschuldigde 4%. Deze rekening wordt naar uw thuisadres gestuurd en kunt u via uw bank overmaken.

Gratis nazorg!

Zodra de woning op uw naam staat, gaan wij het water, gas en elektra (mits al aanwezig) overzetten op uw naam. Verstandig is om gelijk bij aankoop een bankrekening te openen, zodat de rekeningen van gas, water en elektra afgeschreven kunnen worden en u geen problemen krijgt met onbetaalde rekeningen. De dagafschriften kunnen naar uw thuisadres gestuurd worden door de bank voor € 2,- per maand. Het postadres voor overige rekeningen kan gewoon ons kantooradres zijn en de rekeningen worden hier in uw dossier bewaard en kunnen opgehaald of afgegeven worden wanneer u weer een bezoek brengt aan uw woning. Een eventuele verzekering kan afgesloten worden via Aegon Hongarije. Ook kunnen wij u helpen bij het zoeken naar een geschikte beheerder voor uw huis (nazorg), die zowel de tuin, de schoonmaak als de was verzorgen kan. Bovenstaande is een service van ons bedrijf en wordt u niet in rekening gebracht! In het 2e jaar ( vanaf 1 januari 2023 ) wordt € 125,- plus 27% BTW berekend als u deze nazorg door wilt laten lopen. De rekeningen blijven dan via ons kantoor lopen, ons telefoonnummer blijft bij de nutsbedrijven vermeld en wij worden gebeld als er een probleem ontstaat. Voor deze nazorg krijgt u van ons een apart schrijven waarin precies staat wat onder nazorg valt Zo wordt vermeden dat u afgesloten wordt van nutsvoorzieningen wanneer u er niet bent.

Op deze manier hoeft een huis in Hongarije geen zorg te worden.

plate-2plate-1

pict2


Mocht u een gezellige sfeervolle slaapplaats zoeken tijdens uw bezoek of voordelig een auto willen huren, laat het ons weten en maak gebruik van onze goede en betrouwbare contacten.

Wij hopen u te ontmoeten en iets van ons werk te kunnen laten zien. Als u ons laat weten wat u zoekt en wat uw specifieke wensen zijn dan gaan wij heel graag voor u op zoek naar de woning van uw dromen.


Graag tot ziens in ons tweede ‘home’land!

 

puszta1