Last update:  2023-09-14
Authentic Hongaars
Makelaardij en Aannemersbedrijf
 

Print

Lodewijk en Sandra

Even voorstellen: Wij zijn Lodewijk & Sandra Meeter en wonen met onze dochter Sanne in het piepkleine Friese dorp Earnewâld. Na een zoektocht op internet belandde Lodewijk in maart 2010 op de site van Authentic Hongaars. Ik - en met mij vele anderen - dacht: hoe kom je erop: Hongarije!! ?? Met een flinke dosis argwaan gingen wij checken wat we aldaar zouden kunnen aantreffen. Na een aantal mails over en weer met eigenaar Evert Brons besloten we het avontuur aan te gaan en reisden begin april af naar het noordoostelijke deel van Hongarije. Evert heeft ons in twee dagen een aantal van zijn "projecten" laten zien in verschillende dorpen en we logeerden zelfs in één van de door hem verbouwde vakantiewoningen. Onder het genoegen van enkele glaasjes pálinka en een aantal persoonlijke gesprekken groeide het vertrouwen. Uiteindelijk kozen wij in Tiszaszentimre voor een huisje, dat de naam "huisje" eigenlijk niet eens verdiende. In een blog op social network Hyves omschreef ik het als volgt:

"Op ruim anderhalf uur rijden van Budapest, op de laagvlakte in het noordoosten van Hongarije vonden wij in het dorp Tiszaszentimre een oud en vervallen boerenhuisje met schuur op een lapje grond van bijna 1300 m². In de abominabele staat waarin het nu verkeert, zouden wij er onze schapen nog niet laten slapen - bij wijze van spreken dan, want we hebben helemaal geen schapen ;) - Maar als je een beetje inlevingsvermogen hebt en je sluit je ogen, dan zou je kunnen zien dat het huisje beslist "potentie" heeft en dat het de investering meer dan waard zal zijn."

Dit "schapenhok" paste echter wel in ons budget. Na het zien van een 3D-animatie voor de verbouwing waren we overstag en een dag later zaten we met Evert bij de advocaat om de eigendomspapieren te tekenen. Hoe snel kan het gaan?? Nouheel snel!! Op 1 mei begon de start van de verbouwing, in juni gingen wij even kijken hoe het ervoor stond en het was ongelooflijk wat daar al stond: een huis - haast twee keer zo groot als het oorspronkelijk was - , nu met nieuw dak, nieuwe ramen en deuren. In augustus waren wij er wederom, maar nu konden wij er al vakantie vieren. We hebben de boel schoongemaakt en ingericht. In september en oktober zijn er nog wat zaken afgewerkt buiten op het erf. In november konden wij onze eerste gasten meenemen naar een compleet, waanzinnig leuk vakantiehuis.

We zijn nu exact een jaar verder en hebben weer twee fijne weken doorgebracht in Tiszaszentimre in het huis dat we "Tisza Frísza" hebben genoemd (verklaring van de naam op www.tiszafrisza.nl). We wonen daar heerlijk rustig en hebben leuke buren. De inwoners hier kijken niet meer op van een "vreemdeling" meer of minder omdat er al heel wat verbouwde huizen in dit dorp zijn verkocht aan Nederlanders en Belgen. De Hongaren in het algemeen kijken wel eerst de kat uit de boom en lijken in eerste instantie een beetje stug. De taalbarriere blijkt de grote boosdoener en niet alleen voor ons. Niemand spreekt ook maar één woord over de grens en een zekere vorm van gene zorgt voor die terughoudendheid. Als je ze ook maar een beetje leert kennen blijken ze echter heel vriendelijk en behulpzaam. Met handen en voeten kom je een heel eind. En ohwat kunnen ze lachen als je een paar woordjes van hun vreselijk moeilijke taal probeert te spreken. Maar waarderen doen ze het zeker.

We kijken terug op een bijzonder gemakkelijke samenwerking met Evert Brons en zijn mannen. Konden wij niet beslissen over het één of ander, dan lieten we de keus in vertrouwde handen van Evert en meestal was dat de goede keus. Ook op financieel gebied is er nooit sprake geweest van enige miscommunicatie. Twee keer per week werden wij geinformeerd over de stand van zaken bij de verbouw compleet met foto's ter toelichting. Niet alleen is Authentic Hongaars een vertrouwenwekkende zakenpartner, maar Evert Brons en zijn rechterhand Gyuri, zijn ook nog eens een fijn stel buren die ons met raad en daad bijstaan als we tegen "vreemde" dingen oplopen in dat intrigerende land dat Hongarije heet.

Ons huis is te zien op www.tiszafrisza.nl en te huur via www.authentichuren.com

BACK


Vorige ◁ | ▷ Volgende