Last update:  2023-09-14
Authentic Hongaars
Makelaardij en Aannemersbedrijf
 

Print

Loek, Enda, Willie en the dogs!

Toen we de eerste foto's binnen kregen, waren we meteen verkocht!

Een weekje Budapest. Verder helemaal niets, dat moet het gaan worden. Hoe veranderlijk kan een mens zijn? Zoekend naar een verblijf in de buurt van Budapest, kwamen we natuurlijk van alles tegen. Hotels, motels, bed en breakfast, paticulieren woningen... woningen? De nieuwsgierigheid werd als maar groter. Moet je die prijzen zien voor een huis! Bij wie kon je terecht? Het moest wel iemand zijn die Nederlands kon praten. Natuurlijk willen wij geen huis kopen, maar toch die kant eens op gegaan...
Snel kwamen we in contact met Evert Brons van Authentic Hongaars. Evert bleek niet onze contact persoon te zijn maar samen met Femmy en Pieter zijn we verschillende huizen gaan bekijken. Uiteinderlijk is de keus op een huis gevallen, maar daar de verbouwings kosten in de papieren liepen hebben wij er toch vanaf gezien. Wel waren we volop in de gelegenheid om kennis te maken met het land en de mensen, maar daarover later meer.

Eenmaal terug in Nederland, nog nadenkend van het geen we allemaal beleefd hadden kwam er een mail uit Hongarije.
Evert had toch een huis gevonden, welliswaar nog in aanbouw, maar zeker de moeite waard om te komen kijken. Toen we de eerste foto's binnen kregen waren we meteen verkocht, dus besloten we er toch weer heen te gaan. Eenmaal aangekomen in Tiszaszentimre zijn we met Evert het huis gaan bekijken en besloten het te kopen.
Van Hongarije hadden we wel inmiddels een indruk. Een huis koop je vlot, met een aannemer maak je afspraken en binnen enkele weken mag je je de nieuwe eigenaar noemen van een huis in Hongarje. Niets is minder waar.
In Evert hadden en hebben we een enorme, betrouwbare steunpilaar en is tevens aannemer dus alles bepraten met de mensen, bijna alles kon. De contracten, eigendoms papieren, aanvraag verbouwing, aanvraag gas, water en licht en openen van een bankrekening verloopt erg precies maar duurt dus soms erg lang. Gedult hebben en vertrouwen in Evert, heeft ons er wel doorheen gesleept. Wij waren nu precies Hongaren, die moesten we ook leren kennen en zij ons. Allereerst naar onze directe buren met Evert, dit contact voelde vanaf het begin meteen goed, al was er nog de Hongaarse taal barierre.
Wij wonen tussen agrarische Hongaren. Er word nog zelfs geslacht en met enige regelmaat mogen loslopende scharrelkippen eraan geloven. Maar je moet de levenswijze natuurlijk respecteren. Ook kregen we snel te maken met een sterfgeval bij onze Hongaarse buren. Op zo'n moment leer je de andere kant van een land kennen. Je koop niet aleen een stukje Hongarije, maar ook de gewoonte en gebruiken "zei Evert" en dat klopt precies.
Door toevallige omstandigheden hebben we ook andere Nederanders en Belgen leren kennen die ook een huis hadden gekocht. Allemaal nieuwe contacten.

Zomaar iets kopen in het Buitenland? Nee nooit doen. Zorg ervoor dat je je goed orienteert en wat je wel en niet wilt. Je zult je ook open moeten willen stellen naar andere toe. Respect hebben voor een ander leven. Vooral ook zorgen voor een betrouwbare makelaar, die je eigen taal spreekt en meer wil bieden dan en te betalen bedrag voor een huis.
Wij hebben het geluk gehad in Evert Brons en zijn medewerkers zo'n betrouwbare steun, toeverlaat te hebben gevonden. Ons geluk in deze willen we graag met jullie delen.

BACK


Vorige ◁ | ▷ Volgende